🔆شرح مناجات شعبانیه
«فراز اول »
🔅اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ اسْمَعْ دُعائى اِذا دَعَوْتُكَ، وَ اسْمَعْ نِدائى اِذانادَیْتُكَ. وَ اَقْبِلْ عَلَىَّ اِذا ناجَیْتُكَ، فَقَدْ هَرَبْتُ اِلَیْكَ وَ وَقَفْتُ بَیْنَ یَدَیْكَ مُسْتَكینا لَكَ، مُتَضَرِّعا اِلَیْكَ، راجِیا لِما لَدَیْكَ ثَوابى.
پروردگارا! بر محمد و آل محمد درود فرست، و دعایم را بشنو و وقتى صدایت كردم، صدایم را بشنو، و آنگاه كه با تو نجوا نمودم، به من رو كن.پس همانا كه من، از دیگران به سوى تو گریختم، و در پیشگاه تو قرار گرفتم در حالى كه درمانده تو هستم و به سوى تو در حال تضرّع و زارى هستم، و به آنچه نزد تو از ثواب مىباشد، امیدوار مى باشم.
🔅نكاتى از این فراز:
1. ذكر صلوات بر محمد و آل محمد پیش از دعا؛
2. درخواست از خداوند براى شنیدن و توجه به دعا؛
3. گریز از غیر خدا و پناه به خدا؛
4. تضرّع، زارى و اظهار نیاز به پیشگاه پروردگار؛
5. امید به لطف الهى.
🔅دلیل شروع دعا با صلوات از شروعِ دعا با ذكر صلوات بر محمد و آل محمد صلى الله علیه وآله ، مى توان چهار پیام براى دعاكننده درك كرد:
الف) تذكر به اینكه هیچگاه ولى نعمتانِ جهان هستى را از یاد نبریم؛ چرا كه تمام خیر در عالَم هستى به یُمن وجودِ آنها بوده است؛ مناجات شعبانیه نیز یكى از خیراتِ بزرگ جهان هستى است كه به بركتِ این خاندان پاك به دست ما رسیده است.
ب) آن نورهاى مقدس را بین خود و خداى خود و براى اجابت دعاهایمان واسطه و شفیع قرار دهیم. توضیح آنكه یكى از تبركات وجودىِ اهل بیت علیه السلام ،واسطه شدن و وسیله بودن آنها براى وصول و رهیابىِ آدمیان به بارگاه كبرایى حضرت حقّ تعالى است. چنانچه در قرآن آمده است:
«وَ ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسیلَةَ؛
و به او [با وسیله و توسل به سوى خداوند] تقرب جویید». (مائده: 35)
ج) ذكر نام محمد صلى الله علیه وآله و خاندان او در اولِ دعا به معناىِ ابراز احساسات دربرابر بزرگترین و زیباترین شاهكارهاى جهان هستى مى باشد كه با كِلْكِ قدرتِ خداوندى بر صفحه گیتى ترسیم شده است
د) صلوات بر اهل بیت علیه م السلام قبل از هر چیز، براى گوینده آن فایده دارد؛همانگونه كه در زیارتِ جامعه كبیره مى خوانیم:
«وَ جَعَلَ صَلَواتِنا عَلَیْكُمْ وَ ما خَصَّنا بِهِمِنْ وِلایَتِكُمْ طیبا لِخَلْقِنا وَ طَهارَةً لِاَنْفُسِنا وَ تَزْكِیَةً لَنا؛
و خداوند، قرار داد، صلواتِ بر شما وولایت شما را، سببى براى پاكیزه شدنِ خلقتِ ما و طهارت جان هاىِ ما و تزكیه ما».
ه) در نهایت اینكه صلوات بر محمد و آل او، استجابتِ دعا را به همراه دارد.چنانچه از امام صادق علیه السلام روایت است كه فرمود:
مَنْ كانَتْ لَهُ اِلَى اللّهِ عَزَّ و جَلَّ حاجَةٌ فَلْیَبْدَأْ بِالصَّلاةِ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ثُمَّ یَسْأَلُحاجَتَهُ، ثُمَّ یَخْتِمُ بِالصَّلاةِ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. فَاِنَّ اللّهَ عَزَّ وَ جَلَّ اَكْرَمُ مِنْ اَنْیَقْبَلَ الطَّرَفَیْنِ وَ یَدَعَ الْوَسَطَ اِذا كانَتِ الصَّلاةُ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ لا تُحْجَبُ عَنْهُ.
هر كه به درگاه خداى عزّ و جلّ حاجتى دارد باید به صلوات بر محمد و آلش شروع كند، و سپس حاجتِ خود را بخواهد، و دعا را نیز به صلوات بر محمدو آل محمد ختم نماید، زیرا كه خداى عزّ و جلّ كریم تر از آن است كه دوطرفِ دعا را بپذیرد ولى وسطِ دعا را وا گذارد و به اجابت نرساند، زیرا صلوات بر محمد و آل محمد، محجوب نیست و از طرفِ خداوند، پذیرفته مىشود. (اصول كافى، ج 4، ص 252)
🔅🔅🔅
[پنجشنبه 1401-12-04] [ 12:52:00 ق.ظ ]